Teendők

Ha már nem tudjuk megelőzni a bárányhimlőt, mert elkapta a gyermekünk, akkor sem csak annyi a dolgunk, hogy kivárjuk, a betegség végét, sőt! Minél előbb értesítsük a bölcsődét, óvodát vagy iskolát, ahová jár. Közösségbe semmiképpen ne vigyük, ráadásul a fertőzésveszély miatt még akkor is otthon kell maradnia, amikor nem érzi rosszul magát. A vírus a betegség végéig – a hólyagok teljes pörkösödéséig – fertőzőképes23, vagyis ez alatt az idő alatt nem hagyhatja el otthonát a gyermek.

A mi feladatunk most kezdődik csak igazán! Egyrészt segíthetünk a járvány megelőzésében azzal, hogy amint tudjuk, rögtön értesítjük a bölcsődét, óvodát vagy iskolát gyermekünk betegségéről. Ők majd felveszik a kapcsolatot a többi szülővel a további teendők érdekében. Másrészt kis betegünk közérzetén sokat javíthatunk, felépülését könnyebbé tehetjük, ha ápolásakor odafigyelünk, és pár szabályt betartva megelőzzük a bőrfelületi szövődmények kialakulását.

Igaz ugyan, hogy a gyerekünk sok társának átadhatta ekkorra a vírust, de a gyorsaság mégis nagyon fontos! Hiszen, ha a megfertőződésük után minél előbb, de legkésőbb 72 órán belül megkapják a védőoltást, a bárányhimlő kialakulása és a továbbfertőzés megelőzhető, illetve, ha mégis elkapják, a betegség enyhébb lefolyású, és a szövődmények kialakulásának is kisebb a valószínűsége.24

Othoni Teendők

Rövidre vágott körmök

A gyermek körmeit vágjuk rövidre, ezzel megelőzhetjük, hogy elvakarja a hólyagokat. A kezeket és a ruházatot tartsuk tisztán és szárazon, a gyermeket öltöztessük jól szellőző pamut ruhákba.
Rövidre vágott körmök

Langyos, vizes zuhany

A kiütések viszketését langyos vizes zuhannyal csökkenthetjük, naponta többször is, de semmiképpen ne forró vízzel, hosszú ideig zuhanyozva vagy kádban fürdetve!

Langyos, vizes zuhany

Puha, nem dörzsölő törölköző

Használjunk puha, tiszta törölközőt, és ne dörzsöljük a gyermek bőrét, hanem óvatosan itassuk fel róla a nedvességet.

Puha, nem dörzsölő törölköző

Krémek és habok használata

A hólyagos bőrt nem szabad bekenni semmilyen krémmel vagy habbal! Így elkerülhetjük, hogy a bőrön élő baktériumok a szervezetbe jussanak és fertőzést okozzanak.

Krémek és habok használata

Láz - és fájdalomcsillapítás

A lázat csillapíthatjuk láz- és fájdalomcsillapítóval, de figyeljünk arra, hogy szaliciláttartalmú gyógyszereket (például Aspirin) nem szabad adni a betegnek!25

Láz - és fájdalomcsillapítás
Irodalom: