A betegség

A betegség

A bárányhimlőt a varicella zoster vírus okozza és terjeszti2, és a leginkább ragályos3 gyermekbetegségek közé tartozik. Tény, hogy a bárányhimlő-fertőzések 90%-a a kamaszkor előtt történik,4 (tipikusan a 2-8 év közötti gyermekeket érinti5), azonban a betegség a felnőttekre sokszor veszélyesebb6.

Magyar neve egy régi tévhitből ered még abból az időből, amikor nem létezett védőoltás a megelőzésére: a „bárány” jelző utal arra, hogy a betegség nem súlyos lefolyású, főleg a többi himlőhöz képest. Az volt az általánosan elfogadott nézet, hogy a gyermekeknek minél előbb érdemes átesniük rajta.

Ez azonban napjainkban már idejétmúlt gondolat, és felelős szülőként semmiképpen sem szabad egy legyintéssel elintézni és kihagyni a betegség – valamint megelőzésének – részletesebb megismerését. A mai szülők nagy része már kiskorában átesett a bárányhimlőn, de a gyerekeinknek és az utánuk következő generációknak erre nincs szüksége. A bárányhimlő első ránézésre talán kevésbé tűnik veszélyesnek, de súlyos, váratlan szövődményekkel is járhat. Sajnos azt egyik szülő sem tudhatja előre, hogy kinél alakulnak ki szövődmények, érdemes hát megismerni a betegséggel kapcsolatos néhány fontos tényt.

A bárányhimlő nagyon könnyen járványt okoz a közösségekben, mert rendkívül gyorsan és agresszívan terjed: cseppfertőzéssel – köhögéssel, tüsszentéssel –, közös játékokkal vagy a beteggel mindössze 15-20 percet egy helyiségben töltve akár azonnal elkapható7. A vírus ráadásul különösen „hatékony”, évente közel 100 ezer ember kapja el a bárányhimlőt Magyarországon8, és közülük mintegy 4009, azaz átlagosan naponta egy beteg szorul kórházi kezelésre a betegség következtében, többségükben kisgyermekek10,11. A súlyos esetekért, a kórházi kezelések nagy részéért a ritkán előforduló szövődmények a felelősek, melyek a gyermeknek maradandó egészségkárosodást okozhatnak, a családjának pedig rengeteg aggodalmat jelentenek.

Tudta?

A bárányhimlő rendkívül ragályos54, Magyarországon évente 97 ezer embert fertőz meg, többségében óvodás és kisiskolás korú gyermekeket55. A fertőzés átviteléhez elég 15-20 percet egy helyiségben tölteni egy beteggel.56

Különösen veszélyes a betegség azokra a felnőttekre, akik még nem voltak bárányhimlősek12. A tapasztalatok szerint a felnőttkorban elkapott bárányhimlő súlyosabb lefolyású, és gyakrabban okoz szövődményeket13. A fertőzés komoly kockázatot jelent a várandós kismamák fejlődő magzatára, valamint a beteg vagy legyengült emberekre.14 Mivel a kór könnyen terjed, a családon belül szintén kiemelten fontos a megelőzés főleg akkor, ha olyan felnőtt, terhes nő, kamasz vagy kisbaba is van a családban, aki még nem esett át a betegségen.

97.000
beteg/év1
Magyarország
35-40.000
jelentett eset/ev2
Irodalom: